Om at komme igennem december med et gråt julehjerte

1. November 2016

Jeg har hørt mennesker i akut sorg sige, at de smukke dage er de allerværste. Dem hvor solen skinner og himlen er blå og alle folk smiler og samles for at tage på stranden, grille i haverne, drikke rosé i parkerne og lade fingrene glide igennem hinandens hår. For når ens sind er fuld af sorg, så er ingen dage rigtig smukke. Man kan måske stadig trække rullegardinet op om morgenen og blive mødt af det, som før i tiden ville have været en smuk dag, men nu føles den pludselig mest som en form for spot, som en tarvelig påmindelse om, hvordan en smuk dag så ud engang – hvordan den stadig ser ud for andre.

Sådan en virkning har julen også på mange mennesker.

Den røde, varme julemåned optræder i et helt andet kostume for langt flere mennesker, end mange af os tænker på. For rigtig mange er den grå og tung og knugende og mere end noget andet – ensom.

For nogen er netop denne jul, i år, fuldstændig forandret fra alle de tidligere, fordi verdens vigtigste menneske er gået bort og pludselig er det kun savnet, tabet og minderne der fylder. For andre rammer skilsmissen fra maj måned først for alvor nu, ved tanken om, at man ikke er inviteret til sine børns jul. For nogen bliver det første jul på plejehjemmet, på hospitalet, på den forkerte side af jordkloden. For andre er julen en velkendt fjende, der troligt melder sin ankomst år efter år for at kaste et ubarmhjertigt spotlys på resterne af noget, der teoretisk set er en familie, en konflikt der stadig smerter eller den simple erkendelse, at man skal sidde alene hjemme juleaften – igen.

Julen bliver kaldt for hjerternes fest, men hvad med alle de grå hjerter? Hvordan kommer man igennem december måned med et gråt julehjerte? Jeg kan ikke fortælle dig det og det er der heller ingen andre, der kan. Men ligegyldigt hvordan du har det og hvordan dit liv ser ud, så kommer det både til at blive den første og den fjortende og den fireogtyvende december. Livet fortsætter og tiden går. Hvis du går julen i møde med et gråt hjerte, så skal december ikke nydes – den skal bare overstås! Ting overstås generelt bedst ved, at man indstiller sin krop og sit sind på, at det næste der kommer bliver svært eller ubehageligt, men det er nødt til at få lov til at passere så uhindret som muligt, for det kan ikke stoppes eller opløses. Noget går i gang, som er svært og tungt og på et tidspunkt, så stopper det igen. Eller det ændrer sig og bliver til noget andet. Men mens det er i gang, så er der intet andet valg, end at lade det passere og forsøge at styre sig selv igennem det så uskadt som muligt. Det kan hjælpe at forsøge at slippe tanken om, hvordan det ellers kunne være, slippe forventningen om, at hvis livet skulle være ordentligt, så skulle det være noget andet – og i stedet nøjes med at tage stilling til, hvordan man bedst muligt kommer igennem det, sådan som det er. Lige nu.

Det betyder ikke, at man skal afstå fra at mindske ensomheden eller elendigheden, hvis chancen melder sig. Grib telefonen eller tænd de stearinlys, hvis det hjælper den mindste smule. Sluk dem og gå i seng klokken ni, hvis det virker bedre. Tag et fodbad eller en rejemad med det hele eller to kapitler i en bog eller tre episoder af en halvgod tv-serie. Men forsøg at slippe tanken om, at det skal gøre din aften hyggelig eller let for at det giver mening og erstat det med en anden, hvor dét lige præcis at begrænse elendigheden nok til, at du kommer igennem en aften mere uden helt at miste taget i dig selv, det er rigeligt. Og så lad dagene passere i al deres tyngde, indtil december endelig har tikket sig selv igennem systemet og forsvinder bort i vintermørket for at give plads til januar (som vi heldigvis alle sammen er fælles om at hade på disse breddegrader). Næste år når den vender tilbage, har noget måske ændret sig, så den ikke bliver helt så tung.

Og for alle, der elsker december og som forbinder det med glæde at vide, præcis hvad der er i vente, så rummer julemåneden måske også en opfordring. Vi glemmer så let, hvordan smerte føles, når vi har det godt, eller hvordan det er at føle sig ensom. For ikke at udhule julens vigtigste budskab, så vov den simple øvelse at bladre din vennekreds eller din udvidede familie igennem og kig efter dem, du normalt ikke inviterer eller sender julekort til, men som måske kunne trænge til det – og så gør det i år! Mange forbinder julehyggen med en intimitet som kun rummer de allernærmeste, men der ligger en anden form for glæde i at være storsindet, slå ud med armene og lukke nogen ind i varmen, som trænger til den…

Der er heldigvis mange mennesker, der igennem mange år har brugt kræfter på at opbygge gode alternativer til at holde juleaften i familiens skød. Her har jeg lavet en lille liste over nogle af dem – jeg håber, den kan inspirere og minde om, at der findes fællesskaber derude som altid har plads til en mere.

  • Jul på højskole – Der findes mange højskoler, der lukker dørene op for fine juleophold, se fx Vallekilde (Hørve), Nørgaards Højskole (Bjerringbro, højtidskursus for seniorer), Hadsten Højskole (Hadsten), Rude Strand Højskole (Odder), Krogerup Højskole (Humlebæk) og flere andre.
  • Juleløses jul på Christiania (København) – stort gratis julearrangement – ofte over 1000 personer – i Den Grå Hal med underholdning, julemiddag og god karma. Tilmelding ikke nødvendigt (og man behøver heller ikke at have dreadlocks for at passe ind i selskabet)
  • Julegæst, Røde Kors – på rodekors.dk kan du melde dig som julegæst (eller julevært) og blive inviteret indenfor hos familier, der åbner deres hjem for en julegæst, de ikke kender
  • Røde Kors’s Juletræsfest (København) – Gratis julefest for børn og voksne fra kl. 11-15.30. Kontakt Røde Kors Hovedstaden for tilmelding på 38 33 64 00 eller hovedstaden@rodekors.dk Her kan du også melde dig som frivilligt til arrangementet
  • Juleaften for alenefolket (København) – Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen holder juleaften for alle, uanset alder, der er alene. Det koster 100 kr og billet kan købes ved personligt fremmøde i caféen (Wagnersvej nr. 19).
  • Ung juleaften i Århus – Juleaften for unge og studerende arrangeret af Studentermenigheden. Gudstjeneste og julemiddag i Møllevangskirkens sognegård
  • Ønskejul (Århus) – juleaften for ramte eller belastede børnefamilier. Julemiddag, pynt, sang og juletræ. Ansøgningsskema på ønskejul.dk senest d. 25. november
  • Juleaften for singler – se evt. hjemmesiden singleplus.dk hvor der aftales forskellige arrangementer rundt omkring i landet for enlige forældre med og uden børn

Dette er blot et lille udvalg af arrangementer. Der findes alskens stilheds- og yogaretreats henover julen, arrangementer i lokale kirker og forskellige muligheder for at deltage som frivillig i gratis julefester. Kig dig omkring på nettet og se hvad du kan finde.

Og rigtig glædelig jul